Пахлава рецепт узбек тилида
Пахлава
Паҳлава – мащур қандолатчилик пишириғи бўлиб, қиём қуйилган қаватланган ҳамир ва ёнғоқдан иборатдир. Паҳлава ширинлигини тайёрлаш шарқ ҳалқлари ошҳонасида кенг тарқалган. Ўзбек ошҳонасида паҳлава анъанавий тарзда Наврўз байрамида дастурҳонга тортилади.
ПАҲЛАВА РЕЦЕПТИ
Паҳлава тайёрлаш учун қуйидаги махсулотлар керак бўлади:
сариёғ – 350 г
сметана – 300 г
туҳум – 4 дона
ун – 4 стакан
истеъмол содаси – 1 чой қошиқ
шакар – 2,5 стакан
ёнғоқ – 2 стакан
асал – 2 ош қошиқ
ПАХЛАВА ТАЙЁРЛАШ ЖАРАЁНИ
Пахлава тайёрлашнинг жуда турли усуллари мавжуд, ушбу рецептда улардан бири келтирилади.
Даставвал паҳлава ҳамирини тайёрлаш керак. Ун 300 грамм сариёғ билан аралаштирилади, сўнг 3 та туҳум сариғи, сметана ва сода қўшилади, ҳамир қорилиб, 1 соатга совутгичга олиб қўйилади.
Сўнг совутгичдан олиниб, ҳамир 8 та кичик зувалаларга бўлинади. Зуваларнинг иккитаси бироз каттароқ бўлиши керак. Бу энг пастки ва энг устки қават учундир.
Начинка тайёрлаш: ёнғоқларни майдалаш керак, лекин ун каби жуда майдалаб юбориш хам ярамайди, кичик бўлакчалар қолиши керак. Ёнғоқни шунингдек қовуриб олиш хам мумкин. Бунинг учун ёнғоқ 150 даражагача қиздирилган печга 5-7 дақиқага қўйиб олинади. Бу паҳлава тайёрлаш сирларидан биридир, қовурилган ёнғоқлар билан паҳлава янада мазали чиқади.
4 та туҳум оқи, шакар ва майдаланган ёнғоқ бирлаштирилади.
Хар бир ҳамир зуваласи ун сепилган юзада ингичка қилиб ёйилади.
Противенга қават қилиб ҳамир ёйилади, хар бир қават устига бир текисда начинка қўйилади, лекин зич тарзда эмас. Шу тариқа ҳамир-начинка кетма-кетлигида давом эттирилади. Энг пастки ва устки қават ҳамирлари бироз қалинроқ бўлгани яҳши, шунда у ёпишиб қолмайди ёки куймайди.
Энг устик қават ҳамир билан тугайди. Хосил бўлган пирог ромб шаклида кесиб чиқилади, устига туҳум сариғи суртилади, ёнғоқ билан безалади. 200 даража 40-50 дақиқа пишириб олинади.
Тайёр бўлишига 5-10 дақиқа қолганда, печдан олиниб, устидан эриган 50 грамм сариёғ ва асал аралашмаси қуйилади ва якуний тайёр бўлиши учун печга қайтарилади.
Шуни таъкидлаш жоизки, противендан фақат совуган паҳлавани чиқариб олиш мумкин. Акс холда пишириқнинг иссиқлигида суюқ бўлган қиёми оқиб кетади!
Ёқимли иштаха!
Орамизда музқаймоқни ҳуш кўрмайдиган кишининг ўзи бўлмаса керак. Шу боис бугун эътиборингизга ҳушбўй ва нозик музқаймоқ рецептини тақдим этамиз. Тайёрланиши кўп вақтингизни олмайди. Бироқ, натижада сизга ва яқинларингизга бир олам қувонч улашиши турган гап.
Бу торт номи билан маст олича булиб, тортни тайёрлашдан 1 кун олдин 2.5 стакан данагидан тозаланган олича ёки гилоага 2 ош кошик шакар солиб энгил аралштириб, ярим стакан спиртли ичимликлардан арок, коняк ёки вино солиб ва устини ёпиб хона хароратида 1 кун колдирамиз (банкака беркитилган беданак гилос ишлатилса шакар солинмайди. Болалар учун булса.
Какао, шакар, ун, корица ва разрыхлитель аралаштирилади. Тухум, катик, шакар, чой содаси билан аталанади. Иккиси бир-бирига кушилиб, хамир корилади. Тайёр массани 2га булиб, ёгланган листга кул ёрдамида ёйиб чикилади. Сунг, олдиндан киздирилган духовкада уртача оловда 15-20 дакика пиширилади. Тайёр коржлар орасига крем суртиб, ёпиштирилади.
Музқаймоқ барча ёшдаги кишилар ҳуш кўрувчи десерт хисобланади, болалар хам, катталар хам уни севиб истеъмол қилишади. Кенг ассортимент хар бир киши ўзининг севимли таъмидан рохатланишига имкон беради: соф ва қўшимчаларли пломбир, сутли ва қаймоқли музқаймоқ, мевали ва шоколадли, вафляли стаканчада ва шоколадли глазур билан. Қаршилик кўрсатиш қийин.
Кўркам ва юмшоқ. Эътиборингизга Турк ошхонасининг рецептларидан бирини тақдим этамиз. Ҳар қандай торт учун ажойиб танлов. Тайёрланиши оддий, натижаси сизни лол қолдириши турган гап.
Аслида уй шароитида хақиқий шоколад тайёрлаш осон вазифа эмас. Аҳир, шоколаднинг мухим таркибий қисми бўлган какао ёғини хар қандай дўкондан ҳарид қилиб бўлмайди.
Ингичка бисквитдан тайёрланган рулет дастурҳонингизни ажиб тарзда безатади ва мехмонларни қувонтиради. Рулет тайёрлаш жуда осон, бироқ кўпчилик бекалар уни пиширишдан чўчишади. Ушбу мақолада уй шароитида турли ҳил начинкали: мурабболи, мевали, қуюлтирилган сутли ва кремли рулетлар тайёрлаш усуллари кўриб чиқилади.
Ҳудди орзудагидек десерт тайёр бўлади. Байрам дастурхони учун ажойиб танлов. Тайёрланиши оддий, натижаси дастурхон даврасида барчани лол қолдиради. Таомнома учун янгилик. Ушбу рецептни албатта тайёрланг.
Безе тайёрлаш рецепти жуда оддий, бунинг учун тухум окларини шакар упаси билан уриб купиртириш керак. Баъзан лимон шарбати кушиш талаб этилиши мумкин. Бирок десерт хаводор ва мазали булиши учун тавсияларга катъий амал килиш ва масалликлар нисбатини билиш зарур.
Видеорецепт: Пахлава
тесто
украшение
начинка
Пахлава — это, пожалуй, самая известная и одна из вкуснейших восточных сладостей. Мы сняли для вас рецепт пахлавы, наиболее распространенный в нашем регионе.
На самом деле приготовить это лакомство не так уж и сложно, но есть свои тонкости.
Делимся с вами подробным видеорецептом, потому что лучше один раз увидеть, чем сто раз услышать.
Отделить белки от желтков.
В глубокую миску просеять муку, сделать в муке лунку и положить в нее 3 желтка, мягкое сливочное масло, сметану, ванилин, разрыхлитель и соль.
Быстро все смешать и замесить тесто. Долго не вымешивать.
Разделить тесто на 3 части, скатать шарики, положить в миску и накрыть пленкой. Оставить тесто “отдохнуть” на 30 минут.
начинка
Замочить изюм в горячей воде на 15 минут.
Взбить миксером 4 белка и 1 стакана сахара.
2 стакана орехов измельчить на небольшие кусочки с помощью ножа или скалки.
Орехи, изюм смешать со взбитыми белками.
Разогреть духовку до 180 С.
Одну из трех частей теста раскатать в прямоугольный пласт толщиной 3-4 миллиметра.
Выложить на застеленный пергаментной бумагой противень, наколоть по всей поверхности вилкой.
Отправить в духовку на 10-15 минут до золотистого цвета.
Готовый корж отложить в сторону.
Раскатать вторую часть теста, как первую.
Переложить на противень и сверху выложить половину начинки
Накрыть готовым коржом, который мы испекли заранее и выложить оставшуюся начинку.
Раскатать третью часть теста, как две предыдущие и накрыть ею начинку.
С помощью ножа нарезать пахлаву на квадратики или ромбики, как вам больше нравится.
Нож должен прорезать два слоя теста, не разрезая третий слой.
Сверху смазать желтком и на каждый квадратик выложить половинку ореха.
Отправить в духовку на 25 минут при температуре 180 С.
Мед с маслом растопить в микроволновке и за 10 минут до готовности полить пахлаву.
Готовую пахлаву вытащить из духовки, разрезать по намеченным линиям и выложить на блюдо.
Подписывайтесь на наш телеграм канал, впереди еще много вкусных и проверенных рецептов!
Поделиться в соцсетях:
Похожие Рецепты
10 Комментариев Скрыть Комментарии
Здравствуйте! Способ приготовления указанный на видео отличается от способа прописанного в статье. В частности на видео показано выпекание всех коржов вместе, в письменном рецепте говорится о выпекании коржов поотдельности. Или я что-то упустил? )
Добрый день! Отдельно мы выпекаем только один корж, который потом будем укладывать в середину. Все остальное выпекается вместе. Сборка: сырой корж — начинка — готовый корж — начинка — сырой корж и в все в духовку.
Добрый день. А какой разрыхлитель вы используете?
Спасибо сайту, тут я нахожу рецепты, которых нет больше не где. Так же и с пахлавой. Был у меня рецепт, только на телефоне который к сожалению утопила дочка. Никак не могла вспомнить, потом увидела у вас, и так обрадовалась. Сегодня испеклач, и на этапе замеса теста, поняла, что в этом рецепте осееень много муки. Короче добавила ещё два желтка и пол стакана катыка. Все равно тесто забита мукой. Извините, но может опечатка какая то. И мало времени для выпекания или мало градусов. У меня даже первый корж при 180 не подрумянился за 15 мин. Ладно, печки у всех разные понимаю это. Но вот муки оооочень много. По оплате вспомнила что записывала рецепт в тетрадочку, читаю, а там 5 желтков, 3 стакана муки, а в начинку вообще 7 белков и три стакана сахара. Это жесть конечно, три стакана многовато. Все равно спасибо за рецепты
Добрый день! Мы очень рады, что вам нравится наш сайт. По поводу пахлавы, мы получали много фотоотчетов по этой выпечке и никто не жаловался на количество муки. Тем более в видео отлично видна консистенция теста. А чем вы отмеряете муку и все остальные ингредиенты?
Пахлава рецепты узбек тилида
Пахлава
якшанба, 2015 Феврал 01 Лола Хакимова
Керакли масаллиқлар:
2. Маргарин — 300 гр.
3. Сметана (Ёғли қатиқ ҳам солиш мумкин) — 1 пиёла
5. Асал — 5 ош қошиқ
9. Сода — 1 чой қошиқ
10. Ванилин — 1 пачка
Тайёрлаш:
Тоғорачада маргаринни ун билан уқалаб урвоқ ҳолатига келтирамиз ва унга 5 та тухум сариғини соламиз.
1 та тухум сариғини пиёлага солиб қўямиз. Устига сметана, сода, ун, ванилин солиб юмшоқ хамир қорамиз.
Хамирни 3 бўлакка бўлиб тиндирамиз.
1-чи хамир бўлагини листга ёйиб қизиган духовкада ўртача оловда пишириб оламиз. 2-чи зувалани листга ёйиб орасига начинка суртамиз. Устидан пишган совутилган хамир булагини қўйиб қолган начинка ярмини суртамиз. Устидан 3-чи зувалани қўйиб четларини бирлаштирамиз.
Устидан озгина пичоқ билан кесиб безатамиз (безак ҳоҳишга қараб) ва олиб қўйилган тухум сариғини суртамиз.
Сўнг қиздирилмаган газ печига 30 дақиқага қўямиз. Кейин устидаги озгина кесилгани устидан янада чуқурроқ қилиб кесиб, чоклар устидан асал қуямиз ва 15 дақиқага газ печига қўямиз.
Начинка:
6 та тухум оқини кўпиртирамиз. Қаттиқ бўлганидан кейин 1 пиёла шакар соламиз. Унга ванилин, пиёладаги ёнғоқ ва магизларни қўшиб аралаштирамиз.
Paxlava tayyorlash — retsepti, bosqichlari, kerakli masalliqlar, sirlari, bezatish
Paxlava — mashhur qandolatchilik pishirig’i bo’lib, qiyom quyilgan qavatlangan xamir va yong’oqdan iboratdir. Paxlava shirinligini tayyorlash sharq xalqlari oshxonasida keng tarqalgan. O’zbek oshxonasida paxlava an’anaviy tarzda Navro’z bayramida dasturxonga tortiladi.
Paxlava retsepti
Paxlava tayyorlash uchun quyidagi mahsulotlar kerak bo’ladi:
Paxlava tayyorlash jarayoni
Paxlava tayyorlashning juda turli usullari mavjud, ushbu retseptda ulardan biri keltiriladi.
Видеорецепт: Пахлава
тесто
украшение
начинка
Пахлава — это, пожалуй, самая известная и одна из вкуснейших восточных сладостей. Мы сняли для вас рецепт пахлавы, наиболее распространенный в нашем регионе.
На самом деле приготовить это лакомство не так уж и сложно, но есть свои тонкости.
Делимся с вами подробным видеорецептом, потому что лучше один раз увидеть, чем сто раз услышать.
Отделить белки от желтков.
В глубокую миску просеять муку, сделать в муке лунку и положить в нее 3 желтка, мягкое сливочное масло, сметану, ванилин, разрыхлитель и соль.
Быстро все смешать и замесить тесто. Долго не вымешивать.
Разделить тесто на 3 части, скатать шарики, положить в миску и накрыть пленкой. Оставить тесто “отдохнуть” на 30 минут.
начинка
Замочить изюм в горячей воде на 15 минут.
Взбить миксером 4 белка и 1 стакана сахара.
2 стакана орехов измельчить на небольшие кусочки с помощью ножа или скалки.
Орехи, изюм смешать со взбитыми белками.
Разогреть духовку до 180 С.
Одну из трех частей теста раскатать в прямоугольный пласт толщиной 3-4 миллиметра.
Выложить на застеленный пергаментной бумагой противень, наколоть по всей поверхности вилкой.
Отправить в духовку на 10-15 минут до золотистого цвета.
Готовый корж отложить в сторону.
Раскатать вторую часть теста, как первую.
Переложить на противень и сверху выложить половину начинки
Накрыть готовым коржом, который мы испекли заранее и выложить оставшуюся начинку.
Раскатать третью часть теста, как две предыдущие и накрыть ею начинку.
С помощью ножа нарезать пахлаву на квадратики или ромбики, как вам больше нравится.
Нож должен прорезать два слоя теста, не разрезая третий слой.
Сверху смазать желтком и на каждый квадратик выложить половинку ореха.
Отправить в духовку на 25 минут при температуре 180 С.
Мед с маслом растопить в микроволновке и за 10 минут до готовности полить пахлаву.
Готовую пахлаву вытащить из духовки, разрезать по намеченным линиям и выложить на блюдо.
Подписывайтесь на наш телеграм канал, впереди еще много вкусных и проверенных рецептов!
Поделиться в соцсетях:
Похожие Рецепты
10 Комментариев Скрыть Комментарии
Здравствуйте! Способ приготовления указанный на видео отличается от способа прописанного в статье. В частности на видео показано выпекание всех коржов вместе, в письменном рецепте говорится о выпекании коржов поотдельности. Или я что-то упустил? )
Добрый день! Отдельно мы выпекаем только один корж, который потом будем укладывать в середину. Все остальное выпекается вместе. Сборка: сырой корж — начинка — готовый корж — начинка — сырой корж и в все в духовку.
Добрый день. А какой разрыхлитель вы используете?
Спасибо сайту, тут я нахожу рецепты, которых нет больше не где. Так же и с пахлавой. Был у меня рецепт, только на телефоне который к сожалению утопила дочка. Никак не могла вспомнить, потом увидела у вас, и так обрадовалась. Сегодня испеклач, и на этапе замеса теста, поняла, что в этом рецепте осееень много муки. Короче добавила ещё два желтка и пол стакана катыка. Все равно тесто забита мукой. Извините, но может опечатка какая то. И мало времени для выпекания или мало градусов. У меня даже первый корж при 180 не подрумянился за 15 мин. Ладно, печки у всех разные понимаю это. Но вот муки оооочень много. По оплате вспомнила что записывала рецепт в тетрадочку, читаю, а там 5 желтков, 3 стакана муки, а в начинку вообще 7 белков и три стакана сахара. Это жесть конечно, три стакана многовато. Все равно спасибо за рецепты
Добрый день! Мы очень рады, что вам нравится наш сайт. По поводу пахлавы, мы получали много фотоотчетов по этой выпечке и никто не жаловался на количество муки. Тем более в видео отлично видна консистенция теста. А чем вы отмеряете муку и все остальные ингредиенты?
Пахлава
Масаллиқлар
Тайёрлаш усули
Пахлава кўпчилик мамлакатларда миллий ширинлик ҳисобланади ва ўзининг хилма-хил тайёрланиш жараёни билан кўпчиликни ҳайратга солиб келади. Мазкур ширинликни тайёрлаш бўйича ҳар бир бека ўз рецептига эга. Лекин сизга тақдим этилаётган рецепт алоҳида хуштаъмга эга.
Масаллиқлар тайёрлаб олинади: хамир (тиндирилган бўлиши лозим), ёнғоқ, асал, сариёғ, шакар упаси, долчин, сув, шакар ҳамда тухум сариғи.
Начинкани тайёрлаш учун блендерда (ёки гўштқиймалагичда) ёнғоқ, майиз, шакар упаси ҳамда долчин майдаланади. Бир нечта йирик ёнғоқ бўлаклари майдаланмай, четга олиб қўйилади.
Хамир тенг зувалачаларга бўлиб чиқилади (6-10 дона).
Хамир ингичка қилиб ёйилади. Озгина ун сепиб ёйилса, хамир осон ёйилади.
Қолипга сариёғ суртилади.
Эҳтиёткорлик билан қолип остига 2 дона ёйилган хамир бўлаги қўйилади ва хамирнинг устига ҳам сариёғ суртилади.
Хамир устига начинка суртилади.
Кетидан яна бир дона ёйилган хамир бўлаги қопланади ва устидан сариёғ суртилади. Мазкур жараён хамир бўлаклари ва начинка тугамагунга қадар такрорланади.
Хамирнинг энг сўнгги ёйилган заваласи билан пишириқ усти қопланади ва устига тухум сариғи суртилади. Сўнгра фақат устки қисмидаги хамир пичоқ билан ромб шаклида бўлакланиб, ёнғоқ билан безалади. Пишириқ аввалдан 180° Сгача қиздирилган газ печида 45 дақиқа давомида пиширилади.
Пишгандан сўнг озгина совигач, устидан қиём қуйилади.